17 ℃

Zwarte Piet in strijd met kinderrechten

Zwarte Piet is in strijd met de kinderrechten van de Verenigde Naties. Dat constateert de Kinderombudsman na onderzoek. Zwarte Piet lokt uitsluiting, pesten en discriminatie uit, zo staat in het rapport.

winkeliers-boycotten-zwarte-piet-tijdens-pasenVoor kinderen is het sinterklaasfeest een jaarlijks terugkerende hel. “Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond sinterklaastijd erger wordt”, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer tegen nieuwssite NU.nl.

In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties staat dat kinderen recht hebben op een gelijke behandeling en bescherming tegen discriminatie. Volgens de kinderombudsman schendt het sinterklaasfeest de rechten van het kind.

Al langer is de traditionele knecht van Sinterklaas omstreden. Volgens tegenstander Stanley Braafsuiker van de actiegroep Piet Niet maakt Zwarte Piet kinderen psychisch kapot. “Mijn dochter Shanti moet het sinterklaasfeest voor de zevende keer ondergaan. Ze voelt zich al maanden van tevoren gediscrimineerd”, vertelt Braafsuiker. “Sinterklaas mag best zijn verjaardag vieren, maar waarom moet dat altijd over de rug van kinderen?”

 
Deel dit artikel: