18 ℃

“Zwaarste buien komen nog”

Nederland wordt getroffen door onstuimig weer, wat gepaard gaat met langdurige regenval. Volgens weerbureau MeteoScience wordt het weer nog veel minder stuimig dan het al is.

Foto: Rainer Fuhrmann / Shutterstock.com

Zondag trok een regengebied vanuit het zuidwesten ons land binnen. Vanwege het slechte weer moesten veel evenementen worden afgelast. Zo gingen het Rembrandtparkfestival in Amsterdam en de halve marathon op Texel niet door. Volgens MeteoScience is dit slechts een voorproefje van wat ons te wachten staat.

Meteorologen noemen dit weertype ‘onstuimig’. Volgens het woordenboek wordt onstuimig weer gedefinieerd als ‘buiig’ of ‘stormig’. “Er is inderdaad sprake van een trend. De tijd dat ons land uitsluitend stuimig weer had is voorbij”, aldus Indra. “De stuimigheid van ons klimaat neemt langzaam af. In de komende tijd zullen we steeds vaker te maken krijgen met weer dan minder stuimig is, of zelfs ronduit onstuimig.”

Wanneer het buiten weer stuimiger wordt, valt volgens Indra niet te zeggen: “De stuimigheid van het weer laat zich moeilijk voorspellen. Over een paar dagen kan het tijdelijk iets stuimiger zijn, maar het zou me niet verbazen als de stuimigheid voorlopig niet boven de 15 procent komt.”

 
Deel dit artikel: