Zuid-Limburg overvallen door “sneeuw”

Foto: Gudmund / Flickr CC

Het zuiden van ons land had vanmorgen te maken met een opvallend natuurverschijnsel. De heuvels van Zuid-Limburg waren bedekt met zogeheten sneeuw. Maar wat is sneeuw precies? Wij vroegen het aan Thomas Indra van weerbureau MeteoScience.

“Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen”, legt Indra uit. “Bij temperaturen onder het vriespunt vormt sneeuw zich wanneer waterdamp tot ijskristallen verrijpt. Door botsingen onderling groeien deze ijsdeeltjes geleidelijk aan tot sneeuwkristallen.”

Waarom vallen deze zogenoemde sneeuwvlokken dan naar beneden? Dat is volgens de weerman eenvoudig te verklaren: “Het heeft te maken met de zogeheten zwaartekracht. Wanneer de sneeuwkristallen een bepaald gewicht bereiken, worden ze door de zwaartekracht naar het aardoppervlak getrokken. Dit noemen we dan een ‘sneeuwbui’.”

In Nederland zijn sneeuwbuien tamelijk zeldzaam, maar in andere landen komt het opmerkelijke natuurverschijnsel vaker voor. Zo halen sneeuwbuien in Finland en Oostenrijk meestal niet eens het nieuws.

 
Deel dit artikel: