15 ℃
inflatie:

Zoveel kosten uw boodschappen over 100 jaar

Zoveel kosten uw boodschappen over 100 jaar
Foto: Ellyy / Shutterstock.com

De inflatie is momenteel best hoog, maar hoe erg is dat eigenlijk? In de supermarkt heeft u vast al gemerkt dat de prijzen iets gestegen zijn. Een halfje volkoren kostte vorig jaar nog € 0,67, nu is dat € 0,79. Wij rekenden alvast voor u uit wat uw boodschappen over honderd jaar kosten als de inflatie zo blijft.

Volgens het CBS bedroeg de inflatie in september 14,5 procent op jaarbasis. Natuurlijk mogen we er gerust vanuit gaan dat de inflatie de komende honderd jaar zo blijft. Dat betekent dat alles jaarlijks 14,5 procent duurder wordt. Met deze eenvoudige formule kunt u dus uitrekenen wat uw boodschappen in 2122 gaan kosten: P (1+ i/n)ˆnt. Wij hebben de toekomstige prijzen van de meest verkochte producten alvast voor u uitgerekend.

De prijzen over honderd jaar vallen eigenlijk best mee. Zo kost een pakje roomboter (nu € 2,59) over honderd jaar nog geen twee miljoen. Een halfje volkoren kost in het jaar 2122 ruim zes ton. Het is dus verstandig om nu alvast uw boodschappen voor over honderd jaar te doen.

 
Deel dit artikel: