17 ℃

Zorgen over nieuwe pensioenstelsel vaak onterecht: “Helemaal nog niet zeker dat u het haalt”

Zorgen over nieuwe pensioenstelsel vaak onterecht: “Helemaal nog niet zeker dat u het haalt”
Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com

Na jaren debatteren is het definitief: het nieuwe pensioenstelsel komt er. Veel Nederlanders vrezen nu al dat ze later met een pensioen te maken krijgen, terwijl dat nog niet zeker is. Dat zegt pensioenadviseur Marten Slotte.

Vooral Nederlanders tussen 30 en 50 jaar maken zich zorgen over het nieuwe pensioenstelsel, omdat de veranderingen voor hen ongunstig uitpakken. Volgens pensioenadviseur Marten Slotte zijn die zorgen helemaal niet nodig: “Mensen gaan er vanuit dat ze hun pensioen halen, maar dat is gelukkig lang niet altijd het geval. Er kan nog van alles gebeuren.”

Slotte geeft een voorbeeld: “Iemand die nu 45 jaar is, kan er over vijf jaar al niet meer zijn. Een geruststellende gedachte, want dat is ruim voor de pensioenleeftijd. Het is zonde dat zo iemand zich nu al zorgen gaat maken. Het is beter om te genieten van de tijd die hij nog heeft.”

Ook voor wie vreest het pensioen toch te halen, zijn er volgens Slotte genoeg oplossingen: “U kunt zelf meer doen dan u misschien denkt. Door bijvoorbeeld meer te gaan roken, verkleint u de kans dat u later tegen uw pensioen aanloopt.”

 
Deel dit artikel: