Zomer voorbij… komend weekend sneeuw

De handschoenen mogen weer uit de kast en de winterbanden kunnen weer onder de auto. Vannacht is de eerste nachtvorst van dit najaar gemeten. In het oosten daalde de temperatuur plaatselijk tot bijna 1 graad onder nul. Volgens weerbureau MeteoScience was dat het begin van een zeer winterse periode.

sneeuw-winter-sneeuwstormDoor een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië wordt ons land al dagenlang geteisterd door zeer lage temperaturen. “De omstandigheden zijn ideaal voor een fikse sneeuwbui”, zegt Thomas Indra van MeteoScience. “Het is moeilijk te zeggen waar de sneeuw precies valt, maar een pak van tien tot twintig centimeter is goed mogelijk.”

Sneeuw in oktober is zeldzaam, maar zeker niet uniek. In de archieven van Weerplaza liggen dikke dossiers over de extreem winterse dag van 13 oktober 1975. Ook toen was een groot deel van het land bedekt door sneeuw. “Toen ging het slechts om een heel dun laagje, maar dat gaan we in de komende dagen ruimschoots overtreffen”, aldus Indra. “Het is aan te raden om alvast voldoende voedsel en drinkwater in huis te halen. Denk daarbij ook aan uw huisdier.”

 
Deel dit artikel: