23 ℃

Zoektocht gestart naar gewenste eigenschappen Nederlandse coronavariant

Foto: Motortion Films / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Ons land is hard op zoek naar de ontdekking van een eigen coronavariant. Maar welke eigenschappen moet een typisch Nederlandse mutatie eigenlijk hebben? 

Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië hebben al een eigen coronavariant, maar Nederland nog niet. Het is Nederlandse wetenschappers tot nu toe niet gelukt om een passende mutatie te ontdekken.

“De Nederlandse mutatie moet er voor zorgen dan mensen die er mee besmet zijn meer gaan klagen, geen gêne meer voelen voor luidruchtig gedrag en directe communicatie, rekeningen tot op de cent willen splitsen, weinig fooi geven en zonder het zelf door te hebben zeer gebrekkig Engels spreken. Dat zijn nogal specifieke eisen. Het is heel lastig om een mutatie te vinden die al deze eigenschappen heeft”, zegt viroloog Eric Stammelhuis.

De Nederlandse variant zal zich met name verspreiden op kringverjaardagen, schaatswedstrijden, korfbal of in een gelegenheid waarbij er drie zoenen op de wang worden gegeven. Melkdrinkers zijn extra vatbaar, maar het virus moet zich juist niet verspreiden onder fietsende mensen. Een verhoogde weerstand wordt bereikt door het eten van frikandellen, bitterballen, drop en appelmoes.

 
Deel dit artikel: