16 ℃

Zo voorkom je dat je met jouw biertje per ongeluk het Russische regime steunt

Zo voorkom je dat je met jouw biertje per ongeluk het Russische regime steunt
Foto: Karanik Yimpat / Shutterstock.com

Onder Nederlandse bierliefhebbers is grote onrust ontstaan, nu een grote Nederlandse brouwerij heeft toegegeven nog steeds actief te zijn in Rusland. De brouwer had beloofd zich na de invasie in Oekraïne terug te trekken uit Rusland, maar blijkt dat niet te hebben gedaan. Hoe weet je of je met jouw biertje niet per ongeluk het Russische regime steunt?

Het zal je maar gebeuren: je wil ontspannen genieten van een lekker pilsje, maar achteraf blijkt dat je daarmee een bedrijf steunt dat er niet voor terugdeinst te investeren in de Russische oorlogseconomie. Hoe weet je of je biertje ‘goed’ of ‘fout’ is? “Het is moeilijk te proeven, maar er zijn wel enkele signalen die erop wijzen dat je te maken hebt met een fout biertje”, zegt de bekende Nederlandse bierkenner Hans Hazeven.

“De kleur van het blikje geeft al een eerste indicatie”, zegt Hazeven. “Is het blikje groen, dan hoeft dat nog geen probleem te zijn. Als er met grote letters ‘Grolsch’ op staat, dan kun je het rustig consumeren. Maar als het blikje groen is en er een andere naam op staat, dan is het oppassen.”

Een andere hint die wijst op een fout pilsje is de aanwezigheid van de vijfpuntige ster: “Fout bier heeft altijd een rode, vijfpuntige ster op de verpakking. De ster is een rechtstreekse verwijzing naar de oude vlag van de Sovjet-Unie, waar ook een vijfpuntige ster op te zien is. Staat er een vijfpuntige ster op het blikje of flesje, dan is de kans groot dat een deel van de winst in de zakken van Poetin belandt.”

Tot slot adviseert Hazeven om de letters op het etiket goed te bestuderen: “Kijk of de letters samen het woord ‘Heineken’ vormen. Is dat het geval, dan kun je er vergif op innemen dat je biertje een naar, Russisch bijsmaakje heeft.”

 
Deel dit artikel: