12 ℃

Zó overleef je hoogwater

Nederland krijgt in de komende uren te maken met hoogwater. Op verschillende plaatsen zijn al maatregelen genomen om de bevolking te beschermen. Je lengte is van grote invloed op je overlevingskans.

Foto: Frankies / Shutterstock.com

Het waterpeil in ons land stijgt hard. In de komende uren wordt een waterstand bereikt van 14,65 meter boven NAP. Dat komt slechts eens in de vijf jaar voor. Rijkswaterstaat verwacht dat we die piek prima aankunnen. Maar mochten de dijken het onverhoopt begeven, dan zijn lange mensen in het voordeel.

“Om niet te verdrinken is het belangrijk dat je vrij kunt blijven ademhalen”, legt overlevingsdeskundige Ron Stoefsen uit. “Mensen ademen door hun neus en mond. Daarom is het belangrijk dat die zo lang mogelijk boven water blijven. Lange mensen hebben dus een iets grotere overlevingskans. Hun neus ligt immers iets hoger boven NAP.”

Stoefsen heeft een tip voor als het water echt snel stijgt: “Ga op je tenen staan en kijk omhoog. Je neusgaten zijn dan een paar centimeter hoger boven het wateroppervlak. Dat kan net het verschil maken tussen overleven of verdrinken.”

 
Deel dit artikel: