18 ℃

Zo moet de digitale euro eruit gaan zien

Zo moet de digitale euro eruit gaan zien
Foto: Malochka Mikalai / Shutterstock.com

Er is veel te doen over de digitale euro, de nieuwe digitale munt die de Europese Centrale Bank (ECB) naast het al bestaande contante geld wil lanceren. Veel Nederlanders zijn bezorgd over hun privacy, maar volgens de ECB zijn die zorgen ongegrond.

Wat betreft privacy zijn er volgens de ECB geen verschillen tussen de ‘gewone’ euro en de digitale euro. Ook uiterlijk lijken de twee munten sterk op elkaar. Inmiddels is duidelijk hoe de digitale euro eruit moet gaan zien. De ECB kwam vandaag met het eerste ontwerp.

De digitale euro wordt tweekleurig en bestaat uit een combinatie van nikkel, koper en messing. Op het eerste gezicht lijkt de digitale euro op de gewone euro, maar er zijn enkele significante verschillen. Op de muntzijde van de digitale euro wordt de waarde aangegeven. Daarnaast staat de tekst ‘Digital Euro’. Op de kopzijde staat het silhouet van koning Willem-Alexander.

Wanneer de digitale euro in omloop komt is nog niet bekend, maar volgens gelddeskundige Thijs Malheuver zullen Nederlanders er wel even aan moeten wennen. “Je moet goed kijken om het verschil te kunnen zien tussen de gewone euro en de digitale euro. Dat kan in het begin best verwarrend zijn”, zegt Malheuver. “Je moet goed opletten, zodat je niet per ongeluk met een digitale euro betaalt terwijl je een gewone euro wilde uitgeven en andersom. Maar de ECB maakt het betalingsverkeer hiermee wel een stuk eenvoudiger.”

 
Deel dit artikel: