23 ℃

“Zo’n tekening is een belediging voor elke moeder”

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Tuned In

De meeste kinderen krijgen genoeg zakgeld om een fatsoenlijk moederdagcadeau te kunnen kopen. Toch worden moeders elk jaar weer teleurgesteld met een zelfgemaakte tekening. “Dit hoef je als moeder niet te accepteren”, zegt opvoedkundige Gerard Zilver.

“Elk jaar zien we helaas kinderen die er op Moederdag met de pet naar gooien”, moppert Zilver. “Ze maken een achterlijke tekening en denken dat dat wel genoeg is. Ik heb werkelijk spuuglelijke tekeningen gezien. Broddelwerk, meer is het niet. Zo’n tekening is een belediging voor elke moeder.”

Volgens de pedagoog moeten moeders veel kritischer zijn. “Sommige moeders reageren overdreven verrast, zelfs als hun kind met een afschuwelijk knutselwerkje aan komt kakken. Dat stoort me. Je werkt als moeder een heel jaar hard voor je kind, dan mag daar op Moederdag best wat tegenover staan.”

Zilver adviseert moeders om duidelijke afspraken te maken over Moederdag. “Zeg van tevoren dat je een zelfgemaakte tekening niet accepteert. Dan weet je kind precies waar het aan toe is. Geef je kind wel een alternatief. Sla bijvoorbeeld het spaarpotje van je kind kapot en stuur je kind vervolgens naar de juwelier of naar de Rituals-winkel. Krijg je onverhoopt toch een tekening met de woorden ‘Mama, ik vind je lief’, verbrand die dan direct. Opvoeden is vooral: consequent zijn.”

 
Deel dit artikel: