14 ℃

Zo checkt u of iemand schulden heeft

Dankzij de nieuwe privacywet AVG kunt u voortaan gratis zien of iemand in uw omgeving schulden heeft. Gegevens van het Bureau Kredietregistratie (BKR) zijn vanaf nu zonder kosten op te vragen.

Foto: Antonio Guillem / Shutterstock.com

Alle schulden van meer dan 250 euro moeten worden bijgehouden door het BKR. Voorheen kostte een overzicht van iemands schulden € 4,95. Maar door de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt dat vanaf nu gratis.

Max Toonhammer ontdekte dat zijn buurman een nieuwe Mercedes op afbetaling heeft gekocht. “Het was heel makkelijk. In een onbewaakt ogenblik heb ik een foto gemaakt van zijn identiteitsbewijs en daarmee een overzicht van zijn schulden opgevraagd. Hij heeft een lening van twee ton op zijn naam”, aldus de verbaasde Nijkerker.

De nieuwe privacywet betekent fors meer alimentatie voor Jeanette Hoefschop uit Sloten. “Mijn ex zei altijd dat hij nog een flinke schuld had bij de Belastingdienst. Ik had nog een kopie van zijn paspoort en heb direct zijn gegevens opgevraagd bij BKR. Nu weet ik dat hij liegt”, aldus Jeanette, die belooft haar ex-man nu volledig kapot te zullen procederen.

 
Deel dit artikel: