27 ℃

Zó bescherm je je kwetsbare huid tegen de zon

Het voorjaar is begonnen. Dat betekent meer zon, maar ook een verhoogd risico op huidkanker. Het is belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Toch zijn er nog altijd vrouwen die zonder hoofddoek naar buiten gaan.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Alex Brylov

Artsen waarschuwen al jaren voor de gevaren van zonnestraling. Te lang in de zon blijven verhoogt het risico op huidkanker. Insmeren met zonnebrandcrême alleen is niet voldoende om je huid te beschermen.

“Gelukkig zien we dat steeds meer vrouwen beschermende hoofddoeken dragen”, constateert dermatoloog Henriëtte Knolbloesem. “Vooral in de grote steden zijn de zogeheten boerka’s populair. Deze kleding biedt een veel betere bescherming tegen de schadelijke UV-straling dan bijvoorbeeld zonnebrandcrême.”

Toch denken nog veel vrouwen dat ze op zonnige dagen geen boerka nodig hebben. “Vooral westerse vrouwen gaan nog vaak zonder boerka het strand op. Dat is echt onverantwoord”, aldus Knolbloesem. “Westerse vrouwen hebben vaak een lichtere huid en die is gevoeliger voor zonlicht. Juist zij moeten dus een boerka gebruiken.”

In de komende weken start een voorlichtingscampagne om vrouwen op het belang van een boerka te wijzen. “Het aantal gevallen van huidkanker moet omlaag”, zegt de dermatoloog. “Juist in de zomer is je huid extra kwetsbaar. Zonder boerka de zon in kan écht niet meer.”

 
Deel dit artikel: