13 ℃

“Zinken van Titanic was niet de bedoeling”

De legendarische stunt met de Titanic was misschien nooit de bedoeling. Dat zegt historicus Pierre Maréchal, die de verklaringen van de opvarenden opnieuw onderzocht. “De Titanic was helemaal niet ontworpen als duikboot”, zegt Maréchal. 

TitanicDe bewering van Maréchal werpt nieuw licht op de legendarische duik van de Titanic,in de nacht van 14 op 15 april 1912. Lange tijd werd gedacht dat kapitein Smith zijn schip expres op de zeebodem parkeerde. Maar dat is volgens de historicus onwaarschijnlijk. “In het scheepslog van de Titanic wordt niets vermeld over een gedeeltelijke vaart onder water. Waarschijnlijk had het schip de gehele reis aan de oppervlakte moeten blijven. Mogelijk wilde de bemanning zelfs doorvaren tot New York.”

De kapitein van de Titanic maakte ruim honderd jaar geleden nog veel indruk, door zijn majestueuze stoomschip vrijwel verticaal naar de zeebodem te sturen. Maréchal denkt dat het misschien eigenlijk om een scheepsramp ging. Het Brits Maritiem Archief, dat de stunt van de Titanic eerder bestudeerde, noemt die bewering “absurd”.

 
Deel dit artikel: