14 ℃

“Zingen in de auto moet verboden worden”

Er moeten hoge boetes komen voor automobilisten die zingen achter het stuur. Dat vindt de Groningse verkeersdeskundige Gerard Oefermans. Uit onderzoek blijkt dat meezingen met de autoradio levensgevaarlijk is. Een verbod op zingen achter het stuur is hard nodig, vindt de verkeersdeskundige.

zingen-in-de-auto-moet-verboden-worden“Het verkeer is een serieuze zaak. Daar kun je geen afleiding bij gebruiken”, zegt Oefermans. “Vooral vrouwen zingen tijdens het rijden. Ze hebben niet in de gaten dat ze daarmee andere weggebruikers nodeloos in gevaar brengen. Zingende automobilisten zijn vaak met andere dingen bezig, zoals toonhoogte en de tekst van het liedje. Allemaal zaken die niets met het verkeer te maken hebben. Daar komen ongelukken van.”

Oefermans ontwikkelde een methode waarmee de politie zingende automobilisten kan opsporen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zeer gevoelige richtmicrofoon. De zingende automobilist kan zo vanuit de berm worden opgemerkt en later worden bekeurd. “Een boete van 250 euro, om mee te beginnen. Uiteindelijk moeten ook gesprekken met de bestuurder worden verboden, want ook die leiden af. Het moet weer stil worden in de auto.”

 
Deel dit artikel: