16 ℃

Zilveren Pen voor kattenverzuiper Joop Vlettekamp

Joop Vlettekamp uit Gouderak krijgt de prestigieuze Zilveren Pen. Vlettekamp werkte jarenlang als professioneel kattenverzuiper en schreef zijn herinneringen in het boek ‘Kopje onder’. Inmiddels zijn er al 25.000 exemplaren van verkocht.

Joop-Vlettekamp-aan-het-werkOns land telde vroeger honderden kattenverzuipers, maar inmiddels is het een uitgestorven beroep. Vlettekamp was ruim 40 jaar actief langs de oevers van de IJssel, tot hij eerder dit jaar met pensioen ging en zijn herinneringen opschreef. De jury noemt het boek “een nostalgisch kijkje in het leven van een ambachtsman”.

Vlettekamp is verrast door de prijs. “Dit had ik nooit verwacht”, glundert hij. “Ik ben al oud. Straks ben ik er niet meer. Ik wil dat toekomstige generaties kunnen lezen over het vak waar ik zo van hield.”

Het boek bevat talloze foto’s en grappige anekdotes uit zijn lange carrière als kattenverzuiper. Eén poes kan hij zich nog goed herinneren. “Wat ‘ie gegeten had weet ik niet, maar dat beest zat vol met darmgassen. Hij blééf maar drijven. Toen ik met een vork in zijn achterste roerde, schoot ‘ie als een torpedo door het water”, buldert Vlettekamp. “Uiteindelijk heb ik hem toch verzopen, ja. Een goede kattenverzuiper wint altijd.”

Vlettekamp krijgt de Zilveren Pen vrijdag uitgereikt in Dorpshuis Gouderak.

 
Deel dit artikel: