19 ℃

ZIELIG: “Kat is genoodzaakt zélf zijn bips te likken”

ZIELIG: “Kat is genoodzaakt zélf zijn bips te likken”
Foto: Melissa Sue / Shutterstock.com

Kattenbezitters verwaarlozen de bips van het dier. Daarom zijn veel katten genoodzaakt zélf hun achterste te likken. Dat zegt dierenarts Thijs Snibbert.

“Katten zijn tamelijk onhandig. Ze hebben geen beweegbare duimen, maar wel zeer scherpe nagels. Voor het juiste onderhoud van hun lijfje zijn katten daarom aangewezen op hun baasjes”, legt Snibbert uit. “Regelmatig aaien is noodzakelijk om de vacht en de onderliggende huid gezond te houden. Met dat aaien zit het meestal wel goed, maar veel baasjes vergeten de bips.”

Omdat kattenbezitters het niet doen, moet de kat zélf zijn bips reinigen. “Je ziet katten wanhopig proberen om met hun tongetje de bips te likken. Een kat moet zich in allerlei bochten wringen om erbij te kunnen, maar echt schoon wordt het nooit”, aldus de dierenarts.

Snibbert adviseert kattenbezitters om het uiteinde van het dier beter te onderhouden: “Het is zielig om zo’n beestje te laten aanmodderen met zijn tong. Even uw duim erlangs met een beetje spuug en u doet uw kat een groot plezier.”

 
Deel dit artikel: