15 ℃

Ziekenhuizen voller, maar spreken nu nog over ‘gezellige drukte’

Foto: Blue Planet Studio / Shutterstock.com

Vanochtend kwam het RIVM met nieuwe cijfers naar buiten. Daaruit bleek dat 1859 patiënten met corona in het ziekenhuis liggen. Dat zijn er 121 meer dan gisteren. Door deze toename lopen de ziekenhuizen steeds voller, maar van paniek is nog geen sprake. De Overkoepelende Raad van Ziekenhuizen (ORZ) spreekt van een ‘gezellige drukte’.

Bert Altijdhoop, longarts en woordvoerder van de ORZ, ziet het aantal patiënten gestaag toenemen: “In de ziekenhuiswereld hebben wij het adagium ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Gezelligheid kent wat ons betreft geen tijd en we hebben nu eenmaal liever één vogel in de hand dan tien in de lucht. Wij gunnen een patiënt uiteraard een gezonde terugkeer naar huis, maar ons hart huilt altijd weer als we een patiënt okselfris het ziekenhuis zien verlaten.”

Volgens Altijdhoop is er wel een limiet aan de hoeveelheid patiënten die ziekenhuizen kunnen opnemen, maar voorlopig maakt hij zich nog geen zorgen: “Een luchtbed is zo opgeblazen en een extra kopje koffie en een broodje kaas is heus geen probleem. Het zal dan door de drukte wellicht minder luxe zijn dan mensen gewend zijn. Maar als arts zeg ik: liever dit, dan allemaal lege bedden. Als er helemaal niemand ziek is, gaat er iets niet goed. Toch?”

 
Deel dit artikel: