17 ℃

Zelfslachtende koe moet vleessector redden

Foto: Jenoche / Shutterstock.com

Slachterijen die vanwege het coronavirus werden gesloten kunnen dankzij een vinding van Wageningen Universiteit snel weer open. Door de mens uit het slachtproces te halen, moet de sector weer veilig worden.

In de afgelopen tijd werden relatief veel medewerkers van slachterijen besmet met het coronavirus. Om die reden werden bedrijven gesloten in onder meer Groenlo, Apeldoorn en Helmond. Om het stukje vlees niet te laten ontbreken op ons bord wordt nu naar de koe zelf gekeken: waarom moet het initiatief steeds bij de mens liggen?

Projectleider Dirk van Elsland spreekt van een logische ontwikkeling: “De verantwoordelijkheid voor het slachtproces verschuift veel meer naar het dier zelf. De koe moet zelf letterlijk het heft in handen nemen om haar vlees als voedsel aan de mens ter beschikking te stellen.”

“De kunst is om een koe geleidelijk in een existentiële crisis te manoeuvreren”, legt Van Elsland uit. “Haar leven is kort, ellendig en kansloos. Als een koe dát begrijpt, ben je al een heel stuk verder. Dat het dier graag en geheel op eigen kracht uit het leven stapt, daar willen we uiteindelijk naartoe.”

 
Deel dit artikel: