18 ℃

Zelfhulpgroep rolschaamte gestart

Foto: Dimedia / Shutterstock.com

Veel mensen laten de rollen wc-papier in de schappen liggen, terwijl ze ze eigenlijk wel nodig hebben. De angst om voor hamsteraar uitgemaakt te worden is groot. Dit leidt in veel huishoudens tot flinke spanningen. “Rolschaamte is een serieus probleem geworden” aldus psycholoog Alfred de Geus. Hij begeleidt inmiddels een zelfhulpgroep waarvan de leden met elkaar via beeldbellen ervaringen uitwisselen.

Een van de deelnemers is Els. Zij vertelt: “Vroeger ging ik naar de supermarkt en kocht ik gewoon een grote verpakking wc-papier. Zonder me af te vragen wat anderen daarvan konden vinden. Dat is nu bijna niet voor te stellen.”

De Geus herkent dit probleem. Hij vergelijkt het graag met het onprettige gevoel dat mensen hebben als ze bijvoorbeeld een pornoboekje of voorbehoedsmiddelen moeten afrekenen. “Schaamte doet wat met mensen”, zegt hij.

Els: “Ik leer nu van de groepsleden hoe ik langzaam maar zeker schijt moet krijgen aan wat anderen van me zouden kunnen denken. Ik hoop ooit weer zo ver te komen dat ik met opgeheven hoofd een verpakking van 24 rollen durf te kopen. Maar dat is natuurlijk wel een toekomstdroom. Wie weet, als de oude kranten bij mij thuis op zijn, dat ik kan beginnen met een pak van vier.”

 
Deel dit artikel: