14 ℃

Zelfetende yoghurt stap dichterbij

Zelfetende yoghurt stap dichterbij
Foto: Satyrenko / Alina Kholopova / Shutterstock.com

MEPPEL - Nederlandse wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een zelfetende yoghurt. Het gaat om het eerste zelfdegusterende zuivelproduct ter wereld.

Veel mensen hebben yoghurt in huis, maar geen zin om die op te eten. Als het aan de Universiteit van Meppel ligt, hoeft dat straks niet meer. De faculteit Voedingsleer is erin geslaagd om een autonome yoghurtcultuur te ontwikkelen die zichzelf in een paar dagen volledig kan verorberen.

“Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen. Wij hebben de melkzuurbacteriën zodanig getraind, dat ze de yoghurt zonder tussenkomst van een mens  ook weer kunnen afbreken”, zegt onderzoeksleider Bob Kalend.

De zelfetende yoghurt zal volgens Kalend binnen twee tot drie jaar daadwerkelijk in de supermarkt verkrijgbaar zijn: “Dit product is een uitkomst voor mensen die eigenlijk geen yoghurt lusten, maar ook voor mensen die zelf geen tijd hebben om dit soort dingen te eten. Uiteindelijk willen we een yoghurt waar je als consument helemaal geen omkijken naar hebt.”

 
Deel dit artikel: