13 ℃

Zelf gehaktbal draaien wordt verboden

Zelf een gehaktbal draaien kan binnenkort niet meer zomaar. Een Poolse vleesproducent heeft patent aangevraagd op de gehaktbal. Het bedrijf bezit nu het exclusieve recht op de productie van handgedraaide gehaktballen.

Al eeuwenlang worden in Hollandse keukens gehaktballen gedraaid, maar door dit patent is het zelfdraaien nu juridisch onmogelijk geworden. Sinds vorige week zijn de rechten in handen van het Poolse bedrijf Pila Warszawa Meat Products. “Het verbaasde ons dat nog nooit iemand patent had aangevraagd op de handgedraaide gehaktbal”, laat een woordvoerder weten.

De traditionele draaimethode, waarbij een hoeveelheid gehakt handmatig tot een bal wordt gevormd, is nu exclusief voorbehouden aan Pila Warszawa. Hiermee wordt het Poolse bedrijf in één klap een grote speler in de vleesindustrie. Het bedrijf mag nu als enige ter wereld gehaktballen draaien. Wel wordt het mogelijk om bij Pila Warszawa een draailicentie aan te schaffen, maar voor particuliere huishoudens is dat nauwelijks interessant.

 
Deel dit artikel: