27 ℃

EU: “Zelf frituren is levensgevaarlijk”

Wie nog een frituurpan wil aanschaffen moet snel zijn. Als het aan de Europese Unie ligt, komt er volgend jaar al een verkoopverbod op frituurpannen. Frituren is werk voor professionals, vindt de EU.

Foto: Elena Fedorina / Shutterstock.com

Elk jaar belanden tientallen Nederlanders in het ziekenhuis door thuisfrituren. Vaak gaat het om brandwonden, botbreuken of ernstig overgewicht. De Projectgroep Snackveiligheid vindt dat de overheid moet ingrijpen. In Duitsland kwam onlangs nog een vrouw om het leven, nadat ze door haar man met hete frituurolie was overgoten. Dit zijn geen incidenten meer”, aldus woordvoerder Eric Sneijling.

Soraya Nootjes van de gezondheidsorganisatie GreenPush ziet het liefst dat frituren helemaal wordt verboden. “Frituren is een inferieure bereidingswijze, die alleen nog aan de onderkant van de maatschappij wordt gebezigd. Het is geen toeval dat meer dan de helft van de lager opgeleiden kampt met ernstig overgewicht. Allemaal de schuld van de frituurpan. Als deze mensen niet bereid zijn om vrijwillig hun frituurpan in te leveren, moet er maar een verbod komen”, aldus Nootjes.

Heftruckchauffeur Marcel Vot uit Blerick is fel tegen een verbod op thuisfrituren: “Hoe moet ik anders in hemelsnaam mijn aardappels bereiden?”

 
Deel dit artikel: