17 ℃

Zelensky vraagt Red Bull Racing om RB18

Zelensky vraagt Red Bull Racing om RB18
Foto: Dmytro Larin / Shutterstock.com

Red Bull Racing heeft de nieuwe raceauto voor het komende seizoen gepresenteerd, de RB19. In een videoboodschap kwam de Oekraïense president Zelensky met het verzoek om de vorige auto, de RB18, beschikbaar te stellen aan Oekraïne.

Met de ingebruikname van de RB19 wordt het vorige model in principe overbodig. Gebruikelijk is dat oudere wagens naar het museum gaan of gebruikt worden voor demonstratieritten. Als Red Bull Racing aan het verzoek van Oekraïne tegemoetkomt, is de RB18 de eerste Formule 1-auto die in een oorlogssituatie wordt ingezet.

De RB18 is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in de Formule 1-wereld. Max Verstappen werd in het afgelopen seizoen wereldkampioen met de RB18. De auto beschikt over een 1,6-liter V6 turbomotor die een vermogen van zo’n 900 pk genereert.

Deskundigen vinden de vraag van president Zelensky opmerkelijk, maar militair strateeg Rob Luiteman begrijpt het verzoek wel: “We praten over de snelste auto ter wereld, veel sneller dan de vervoersmiddelen die de Russen momenteel gebruiken. Die stammen vaak nog uit de oude Sovjettijd. In een offensief draait het vooral om de snelheid waarmee je troepen kunt verplaatsen. De Oekraïense strijdkrachten zouden met de RB18 dus een enorme voorsprong kunnen behalen. Met zo’n wagen zouden Oekraïense militairen in een paar uurtjes Moskou kunnen bereiken.”

 
Deel dit artikel: