14 ℃

Zelensky bezorgd over Nederlandse songfestivaldeelname

Zelensky bezorgd over Nederlandse songfestivaldeelname
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Photowalking / Shutterstock.com

De Oekraïense president Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Nederland zijn zorgen geuit over het songfestivalduo Dion Cooper & Mia Nicolai. Zelensky vindt dat Nederland onzorgvuldig is geweest bij de selectie van de songfestivaldeelnemers.

Zelensky kwam woensdagavond aan op de luchthaven Schiphol voor een verrassingsbezoek aan ons land. Donderdagochtend sprak hij met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Daarbij sprak hij zijn zorgen uit over de Nederlandse songfestivaldeelnemers Dion Cooper en Mia Nicolai. Het duo wordt na meerdere valse optredens fel bekritiseerd.

“Gezien de geopolitieke spanningen moet Europa op alle vlakken eenheid en kracht uitstralen, juist ook bij het Eurovisie Songfestival. Nederland kiest daarentegen voor het dissonante pad, waarbij de Nederlandse afvaardiging zich niet conformeert aan de westerse toonladders. Ik vind dat onverstandig”, zei Zelensky.

De Oekraïense president vreest dat Rusland het optreden van Dion Cooper en Mia Nicolai zal misbruiken om de culturele zwakte van de eurovisielanden aan te tonen. “Nederland onderschat de psychologische effecten van een vals optreden”, sprak Zelensky. “Poetin zal elke onzuivere noot aangrijpen om Europa te bespotten. In deze fase van het conflict moet Europa haar muzikale tanden laten zien. Ook Nederland zal daaraan een serieuze bijdrage moeten leveren, bijvoorbeeld met de inzet van Floor Jansen, of de krachtige stem van Lee Towers.”

 
Deel dit artikel: