13 ℃

Misverstand: zeewater helpt niet tegen corona

Foto: Jan Kranendonk / Shutterstock.com

Er is geen enkel bewijs dat zeewater bescherming biedt tegen het coronavirus. Dat zegt viroloog Eric Stammelhuis, naar aanleiding van de chaotische taferelen op de Nederlandse stranden.

Honderdduizenden Nederlanders trokken vrijdag en zaterdag naar de zee, juist nu het besmettingsgevaar weer oploopt. Daarbij was het echt dringen. Op veel plaatsen lukte het niet om anderhalve meter afstand te bewaren.

“Mensen worden wanhopig. Ze proberen de gekste dingen om maar niet besmet te raken. Ik vind het vervelend om mensen teleur te moeten stellen, maar het is nooit aangetoond dat onderdompeling in zeewater bescherming biedt. Het heeft dus geen enkele zin om naar de zee te komen”, zegt prof. dr. Stammelhuis.

Collega-viroloog dr. Henk Stimmels van UMC Meppel denkt dat mensen om een andere reden massaal naar het strand gingen. “Het is niet zo dat de zee helemaal geen rol speelt”, weet hij. “Hoe verklaar je anders dat mensen nu dicht op elkaar gepakt op het strand gaan liggen? Blijkbaar willen deze mensen juist wél besmet worden. En waar kan dat op zo’n warme dag beter dan op het strand?”

 
Deel dit artikel: