16 ℃

Zandkastelen langs Noordzeekust verboden

De Commissie Deltaplan wil een verbod op zandkastelen op de stranden langs de Noordzee. Volgens de commissie verstoren de zandkastelen de natuurlijke kustlijn en brengen zo de veiligheid en het milieu in gevaar.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

“In de afgelopen jaren is de bouw van tijdelijke zandbouwwerken nauwelijks gereguleerd. Kinderen graven maar wat. Ze realiseren zich niet welke impact hun zandkasteel heeft op de omgeving”, zegt woordvoerder Dirk Wechels van de Commissie Deltaplan. “In de winter werken wij samen met Rijkswaterstaat aan het behoud van de Nederlandse stranden, maar in de zomermaanden halen kinderen de hele boel weer overhoop. Dat is onverantwoord.”

De commissie heeft nieuwe regels vastgelegd in het Beleidsplan Tijdelijke Zandbouwwerken. Hierin staat dat voor zandkastelen een maximale hoogte van 15 centimeter geldt. Voor hogere zandkastelen moet eerst een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. De strandpolitie moet handhavend optreden en waar nodig boetes uitdelen.

“Ons land ligt grotendeels onder zeeniveau en de kust is een kwetsbaar gebied”, legt Wechels uit. “We hebben geleerd van de watersnoodramp van 1953. We kunnen onze veiligheid niet langer in gevaar laten brengen door een blaag met een schepje.”

 
Deel dit artikel: