16 ℃

Zambiaanse zuigsnuitkever lust aambeien rauw

Veel mensen hebben last van aambeien: uitstulpingen rond de anus die hinderlijk en pijnlijk kunnen zijn. Insmeren met zalf helpt vaak onvoldoende. Dankzij een revolutionaire behandeling met de Zambiaanse zuigsnuitkever is er weer hoop.

Foto: D. Kucharski / K. Kucharska / Shutterstock.com

Een pionier op dit terrein is de Arnhemse arts dr. Helgers. Hij legt uit: “Insecten worden vaker gebruikt voor medische doeleinden. Denk aan bloedzuigers en aan maden voor het reinigen van vervuilde wonden. Voor de behandeling van aambeien is dit nieuw.”

Hoe ziet zo’n behandeling er uit? “Belangrijk is om de bilnaad van de patiënt zorgvuldig af te plakken, zodat dit schuwe dier ongestoord zijn werk kan doen”, vertelt Helgers. “Eenmaal binnen, gaat ie recht op zijn doel af. Met zijn scherpe tandjes verwijdert hij eerst wat huid, waarna de zuigmond de aambei geheel ledigt. Door zijn enorme vraatzucht begint ‘ie daarna meteen met de volgende.”

Per behandeling is maar één zo’n dier nodig. “Hoe rijper de aambei, hoe sneller het gaat”, weet dr. Helgers. “Het zijn echte lekkerbekken hoor, die zuigsnuitkevers.”

 
Deel dit artikel: