21 ℃

Zambia organiseert benefietconcert voor Brabantse coronaslachtoffers

Foto: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Komend weekend wordt in Zambia geld ingezameld voor de Brabantse slachtoffers van het coronavirus. Het Afrikaanse land organiseert een benefietconcert in de hoofdstad Lusaka.

Brabant heeft de meeste coronabesmettingen in Nederland. Ruim 150 Brabanders zijn al besmet. Hulpverleners kunnen het snel stijgende aantal patiënten nauwelijks aan. Zambia wil met een benefietconcert geld inzamelen voor de Brabantse slachtoffers.

Het benefietconcert is een initiatief van de plaatselijk populaire Mbolo Nutubi. Hij bespeelt de fumbuti, een instrument dat een beetje lijkt op de Australische didgeridoo.

“Zambia leeft erg mee met de zieke Brabantse bevolking”, zegt hij geëmotioneerd. “Ik heb Nederlandse roots, zoals u nog een beetje kunt zien. Mijn grootvader kwam uit Tilburg. In mij klopt een Brabants hart. Toen ik hoorde hoeveel mensen in Brabant besmet zijn, kon ik niet op mijn handen blijven zitten. Ik móest iets doen.”

Hoeveel het benefietconcert zal opbrengen? Daar durft Nutubi nog geen uitspraken over te doen: “In het stadion van Lusaka kunnen zestigduizend mensen en de kaartverkoop loopt goed. Als het benefietconcert is uitverkocht, halen we hopelijk tienduizend Zambiaanse kwacha op.”

Het acht uur durende concert wordt zaterdagavond live uitgezonden bij Omroep Brabant.

 
Deel dit artikel: