21 ℃

Zakkenrollers vanaf 1 juni weer aan het werk

Foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Zakkenrollers in Amsterdam willen hun werkzaamheden vanaf volgende maand hervatten. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus was zakkenrollen sinds half maart niet mogelijk.

Het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen stapsgewijs te versoepelen. Mensen met contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en zakkenrollers mogen hun werkzaamheden hervatten, mits zij maatregelen nemen om het besmettingsrisico tot een minimum te beperken.

In de afgelopen maanden is de zakkenrollerij volledig stil komen te liggen. Niet alleen mochten zakkenrollers vanwege de anderhalve-meter-regel hun werk niet doen, ook waren er te weinig slachtoffers op straat om het werk rendabel uit te kunnen voeren. De branche leed over de maanden maart en april een omzetverlies van 83 procent.

De Beroepsvereniging Zakkenrollende Zelfstandigen (BZZ) werkt momenteel aan een richtlijn. “Het doel is om onze werkzaamheden per 1 juni te hervatten, maar uiteraard wel op een veilige manier voor pleger én slachtoffer”, zegt woordvoerder Corné Weerendijk. “Door middel van voorlichting wijzen wij onze leden op technieken waarbij anderhalve meter afstand tussen beide partijen gewaarborgd is. Zo kan bijvoorbeeld worden gewerkt met een grijpstok, of uitsluitend op afspraak.”

 
Deel dit artikel: