12 ℃
Krachtig statement:

Wouter (37) strijkt zijn eigen overhemd uit solidariteit met de vrouwen in Iran

Wouter (37) strijkt zijn eigen overhemd uit solidariteit met de vrouwen in Iran
Foto: Miha Creative / Shutterstock.com

Ook in Nederland wordt op allerlei manieren steun betuigd aan vrouwen in Iran en hun strijd tegen de onderdrukking. Als statement besloot de 37-jarige Wouter Heckmans uit Uden om vanochtend zijn eigen overhemd te strijken.

De strijkbeurt volgt op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran. Zij overleed nadat ze hardhandig was gearresteerd door de moraalpolitie, omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de Iraanse regels die voorschrijven dat een vrouw haar hoofd moet bedekken. “De manier waarop er in Iran met vrouwen wordt omgegaan is onacceptabel”, zegt Wouter. “Vrouwen moeten overal ter wereld in vrijheid kunnen leven en gelijkwaardig worden behandeld.”

Onlangs werd in Amsterdam en Eindhoven gedemonstreerd voor vrouwenrechten in Iran. Wouter was daar niet bij. Hij kiest voor een andere manier om zijn solidariteit met vrouwen kenbaar te maken. “Demonstreren heeft zo weinig zin. Ik denk dat we vrouwen op een praktischere manier moeten helpen. Bijvoorbeeld door een keer hun werk over te nemen.”

En dus stond Wouter vanochtend zijn eigen overhemd te strijken. “Ja, mijn eigen vrouwtje was er natuurlijk heel blij mee”, lacht Wouter. “Toch voel ik mezelf geen held. Als het gaat om zoiets belangrijks als vrouwenrechten, dan moet dit gewoon een keertje kunnen, vind ik.”

 
Deel dit artikel: