13 ℃

Wordt het premier Kaag of toch weer premier Rutte?

Foto: Martinbertrand.fr / Shutterstock.com

Wordt het premier Kaag of toch weer premier Rutte? Het zou zomaar de kop kunnen zijn van een nieuwsartikel dat leidt tot boze reacties van laaggeschoolde Facebookers die, alvorens te reageren, niet de moeite nemen om het bijbehorende artikel te lezen.

Uit onderzoek van bureau QuestionIt blijkt dat de meerderheid van de lager opgeleide, aartsluie Nederlanders slechts reageert op de foto en de kop van een artikel. “De inhoud van het bijbehorende artikel maakt dus eigenlijk niet zo veel uit. Dat wordt toch niet gelezen”, zegt onderzoeksleider Sven Kragt.

Journalisten zijn vaak uren bezig met een vakkundig geschreven, goed onderbouwd stuk, maar dat is volgens Kragt verspilde moeite: “Gebruikers van Facebook, dikwijls niet de helderste lichten, zijn niet bereid om zich te laten informeren voordat zij hun reactie klaar hebben. Men tikt maar wat, zonder enig benul van waar het eigenlijk over gaat.”

“Het is dan ook niet opvallend dat de reacties meestal niets te maken hebben met de inhoud van het artikel. Dat kan ook niet anders, want het artikel is überhaupt niet gelezen”, vervolgt Kragt. “Hier had dus evengoed het recept voor appeltaart kunnen staan.”

 
Deel dit artikel: