Ongunstig op de woningmarkt

Woning van Naitoti (31) heeft energielabel G-

Woning van Naitoti (31) heeft energielabel G-
Foto: Fogcatcher / Shutterstock.com

BARTABWA - Veel buitenlandse huizen zijn nagenoeg onverkoopbaar, omdat ze een zeer laag energielabel hebben. De 31-jarige Naitoti woont in een huis met energielabel G-. 

Naitoti leidt ons rond in zijn tochtige woning in de Keniaanse plaats Bartabwa. “Het is nu toevallig mooi weer, maar soms waait de wind dwars door mijn woonkamer. Het huis is gewoon niet warm te krijgen als het hier in de winter stevig vriest. Nou is dat gelukkig nog nooit gebeurd, maar ik maak me er wel zorgen over”, zegt hij.

Naitoti weet pas sinds kort dat hij in een slecht geïsoleerd huis woont: “Ik was me er nooit  van bewust, tot vorig jaar een westerse klimaatmissionaris op bezoek kwam in ons dorp. Hij heeft mijn woning geïnspecteerd en een energielabel toegekend. Toen ik hoorde dat het G- is, schrok ik wel even.”

Inmiddels heeft Naitoti bij het stamhoofd een plan ingediend voor de verduurzaming van zijn woning. “Vanwege het prettige klimaat zijn mijn stookkosten hier relatief laag. Maar stel dat ik hier ooit weg wil, dan heb ik natuurlijk wel een probleem. Een huis met energielabel G- is namelijk ongunstig op de woningmarkt”, legt hij uit. “Er komt een extra laag stro tussen de wanden en er ligt al een offerte voor een warmtepomp.”

 
Deel dit artikel: