15 ℃

Wonen op Mars: NASA laat astronauten alvast wennen in Lelystad

Wonen op Mars: NASA laat astronauten alvast wennen in Lelystad
Foto: Vera de Kok / Wiki Commons CC BY-SA 4.0 / Rick Partington / Shutterstock.com

Vier Amerikaanse astronauten zullen in de komende maanden door Lelystad lopen. Ze oefenen daar voor een toekomstige ruimtereis naar de planeet Mars.

De NASA hoopt in 2030 de eerste bemande raket naar Mars te lanceren. Om astronauten alvast te laten wennen aan de situatie op Mars, wordt de missie nagebootst in Lelystad. “Mars is een dode, desolate planeet met alleen maar steen en verder niks. Wil je die omstandigheden op aarde zo goed mogelijk benaderen, dan kom je al gauw in Lelystad uit”, zegt een woordvoerder van de NASA.

De bedoeling is dat mensen vanaf 2030 langere tijd op Mars zullen verblijven. “Vooral mentaal is dat een enorme uitdaging”, legt de NASA uit. “De astronauten zullen zich erg eenzaam gaan voelen. Bovendien is op Mars helemaal niets, dus na een tijdje slaat de verveling toe. In de gemiddelde vinexwijk in Lelystad zijn de omstandigheden min of meer hetzelfde. Tijdens de oefenmissie in Lelystad onderzoeken we of astronauten in zo’n troosteloze, godverlaten omgeving kunnen overleven.”

 
Deel dit artikel: