Woede over racisme bij het EK

De elftallen bij het EK voetbal zijn geen representatieve afspiegeling van de bevolking en dat is racisme. Dat vindt Ismael el Nourbuni van Steunpunt Gemengd Nederland (SGN).

frankrijk-voetbalelftal-ek-2016“Wat je nu ziet, is dat bijvoorbeeld Frankrijk bijna de helft van de basisplaatsen vult met donkere spelers. Da’s een beetje apart, want de Franse bevolking bestaat helemaal niet voor bijna de helft uit donkere mensen”, merkt Ismael geïrriteerd op. Het Steunpunt Gemengd Nederland concludeert dat hier iets scheefgegroeid is. “Talent is natuurlijk heel belangrijk, maar het gaat bij een nationaal elftal ook om het nationale gevoel. En als er dan wel heel veel personen van één bepaalde etniciteit in het elftal spelen, is de balans zoek.”

“Eigenlijk is het niet moeilijk”, legt El Nourbuni uit. “Je kunt gewoon inschatten hoeveel spelers van welke kleur je moet indelen. Alle bevolkingsgroepen moeten in het nationale elftal vertegenwoordigd zijn. In Frankrijk wonen bijvoorbeeld ruim een miljoen Aziatische mensen, maar het nationale elftal heeft niet één Aziatische voetballer. Dat klopt niet.”

“Racisme hoort niet bij een EK. Bondscoaches moeten direct stoppen met het discrimineren van bepaalde bevolkingsgroepen”, briest El Nourbuni. “Een mogelijkheid is dat je een goede speler schminkt in de ‘gewenste’ kleur, maar erg chic vind ik het niet.”

 
Deel dit artikel: