Witte poezen branden langer dan zwarte poezen

Witte poezen branden net iets langer dan zwarte poezen. Tot die opzienbarende conclusie komt bioloog dr. Alphons Droog van het Nationaal Onderzoekscentrum Katachtigen en Knaagdieren in Apeldoorn.

zwarte-en-witte-poezen-branden-even-langDroog is trots op de resultaten die volgende maand in het wetenschappelijk tijdschrift Nature verschijnen. “Dit is echt een doorbraak. Je kunt wel zeggen dat we nu eindelijk antwoord hebben op een vraag die biologen al jarenlang bezighield. Wij gingen er eigenlijk altijd van uit dat zwarte en witte poezen even lang zouden branden als je ze aanstak, maar nu blijkt daar toch echt verschil in te zitten. Wij denken dat dat komt doordat een witte vacht warmte afstoot, in tegenstelling tot een zwarte vacht. Daardoor duurt het verbrandingsproces langer.”

Droog benadrukt dat het zes miljoen euro kostende onderzoek vrij complex was: “We moesten natuurlijk geen appels met peren gaan vergelijken. De poezen die we gebruikten dienden dezelfde leeftijd en exact hetzelfde gewicht te hebben. Bovendien werden de proeven meermalen herhaald om absoluut zeker te zijn van de gevonden resultaten.”

Nu dit onderzoek is afgerond richt Droog zich de komende drie jaar op de vraag: bij welke temperatuur worden cavia’s vloeibaar?

 
Deel dit artikel: