19 ℃
'Het klopt gewoon niet'

Wiskundige eist dat november weer de 9de maand wordt

Wiskundige eist dat november weer de 9de maand wordt
Foto: Daisy / Shutterstock.com

“Het is alsof een dozijn plots 14 stuks telt, dat slaat écht nergens op”, zegt wiskundige Wilbert van Mierlo van de Wiskundeliga. “Niemand zou daarmee wegkomen.”

Van Mierlo stoort zich aan het feit dat de maanden al eeuwen in de verkeerde volgorde staan: “September, oktober, november en december zijn afgeleiden van de Latijnse zeven, acht, negen en tien (septem, octo, novem, decem). Wat doen die maanden in godsnaam op plaats 9,10, 11 en 12? Het klopt gewoon niet.”

Van Mierlo eist dan ook dat de maanden juli en augustus worden verplaatst, zodat november net als vroeger weer de negende maand wordt: “Voor mijn part mogen ze juli en augustus helemaal achteraan gooien, ofwel wordt november ‘undecimber’ en december ‘duodecimber’. Maar geef toe, dat bekt niet zo lekker.”

Van Mierlo lijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt op Twitter. Plots verschijnen er overal memes waarbij benamingen niet overeenstemmen met het onderwerp waarmee ze verbonden zijn. De gemeente Best zou dan vervangen worden door Hooguit Middelmatig. K3 wordt K3.4 en klimaatverandering wordt wegaannaardeklote.

In het land zijn diverse polls opgestart om te onderzoeken of er draagvlak is voor dit voorstel, al komt er hevige tegenwind van geschiedkundigen en ook van Wikipedia. Het verplaatsen van alle historische gebeurtenissen uit juli en augustus zou een enorme klus zijn.

 
Deel dit artikel: