Wintertijd: wat verandert er voor u?

Dit weekend gaat de wintertijd in. Dat betekent een aantal ingrijpende veranderingen, ook voor u. Wij zetten de 6 belangrijkste gevolgen voor u op een rij.

Foto: Nito / Kindlena / Shutterstock.com

1. U moet de klok verzetten – In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uurtje terug. Om 03:00 uur wordt de tijd teruggezet naar 02:00 uur.

2. ’s Middags wordt het vroeger donker – De aarde blijft gewoon hetzelfde rondje om zijn as draaien. Maar omdat u de klok heeft verzet, lijkt het alsof de zon eerder onder gaat.

3. Een nieuw etmaal begint al om 23:00 uur – De lengte van een etmaal blijft natuurlijk gewoon 24 uur, ofwel 86.400 seconden. Maar omdat we de klok een uurtje terugzetten, begint het nieuwe etmaal niet om middernacht, maar al om 23:00 uur.

4. Het wordt kouder – De wintertijd heeft ook gevolgen voor de temperatuur. Gemiddeld is het in de wintertijd 4,2 graden, terwijl het in de zomertijd gemiddeld 14,8 graden is. Dat betekent dat het maar liefst 10 graden kouder wordt dan wanneer u de klok niet had verzet.

5. Er gaan meer Nederlanders dood – Omdat de klok wordt teruggezet, duurt de zondag een uur langer dan normaal. Elk uur sterven in ons land gemiddeld 16 mensen. Door het ingaan van de wintertijd zullen dus 16 Nederlanders extra overlijden.

6. U leeft een uur langer – Stel dat u aanstaande maandagochtend om 07:00 uur sterft, dan heeft u dankzij de wintertijd mooi een uurtje langer geleefd. De klok was immers zondagnacht al uur teruggezet. Dat uurtje pakt u dus nog mooi even mee!

 
Deel dit artikel: