23 ℃
Nederland alsnog in de finale?

Winst Engeland bij EK mogelijk ongeldig vanwege Brexit

Winst Engeland bij EK mogelijk ongeldig vanwege Brexit
Foto: Stefan Constantin 22 / Shutterstock.com

BERLIJN - Engeland won van Nederland in de halve finale van het EK voetbal, maar moet de winst misschien alsnog inleveren. Vanwege de Brexit is de deelname van Engeland aan het EK mogelijk illegaal.

Woensdagavond was de Engelse voetbalploeg nog door het dolle heen na het bereiken van de finaleplaats, maar de vreugde was van korte duur. Door de Brexit is Engeland feitelijk al vier jaar geen onderdeel van de Europese Unie meer. Dat betekent dat Engeland misschien helemaal niet mee had mogen doen aan het EK.

“Het gaat om een stukje slordigheid dat we bij de Engelsen wel vaker zien”, zegt sportjurist Ferdi Knipnagel. “Het Verenigd Koninkrijk, waartoe Engeland behoort, is op 31 januari 2020 uit de Europese Unie gestapt, maar men heeft verzuimd dat te melden aan de UEFA. Die fout komt ze nu waarschijnlijk duur te staan.”

“Een land dat geen onderdeel is van Europa kan natuurlijk nooit Europees kampioen worden. Dat spreekt voor zich. Het is onbegrijpelijk dat de Engelse voetbalbond dacht hiermee weg te komen”, aldus Knipnagel.

Officials van de UEFA onderzoeken de kwestie op dit moment. Als blijkt dat de deelname van Engeland inderdaad illegaal is, dan komt Nederland alsnog in de finale van het EK.

 
Deel dit artikel: