18 ℃

Wim (76) speelt Sinterklaas voor gedetineerden

U heeft er misschien nooit over nagedacht, maar ook in gevangenissen wordt gewoon het sinterklaasfeest gevierd. Wim Bierdrager speelt al jarenlang Sinterklaas voor Nederlandse gedetineerden. “Die jongens leven hier maandenlang naartoe”, zegt hij.

Foto: Freaktography / Hans Slegers / Shutterstock.com / Nieuwspaal

In ons land zitten ruim 10.000 mensen in de gevangenis. Ook zij mogen hun schoentje zetten. Wim Bierdrager (76) gaat als Sinterklaas alle gevangenissen af om, samen met de gedetineerden, het sinterklaasfeest te vieren.

“Moordenaars, overvallers, verkrachters, ik kom ze allemaal tegen”, vertelt hij. “Maar als ze mij zien, worden ze weer even onschuldig als toen ze klein waren. Die blikken op hun gezichten als ik de recreatiezaal binnenkom, daar doe je het voor.”

Wie stout is krijgt de roe, toch? “Nou, hier niet hoor”, lacht Bierdrager. “Gedetineerden mogen zes weken van tevoren hun verlanglijstje inleveren. Per gevangene is er een budget van honderd euro. De gekste dingen vragen ze. Vorig jaar was er een veroordeelde kindermisbruiker die een pratende pop wilde. Geen idee wat hij ermee van plan was. Daar denk ik liever niet over na.”

 
Deel dit artikel: