Wim (62) ook dit jaar weer ‘Sinterklaas van de Doden’

Foto: Gerrit Bunt / Marcel Mooij / Shutterstock.com

“En zijn jullie een beetje lief geweest?”, lacht hij, terwijl hij rustig zijn rondje over de begraafplaats loopt. Al meer dan dertig jaar is Wim Groenenbrink ‘Sinterklaas van de Doden’. Ook dit jaar kruipt hij weer in zijn rol. 

“Ieder mens heeft recht op een behoorlijk sinterklaasfeest. Deze mensen zijn dan wel overleden, maar ook voor hen is het sinterklaastijd”, zegt Wim. “Ik vind het belangrijk dat ze niet vergeten worden. Het is al erg genoeg dat ze dood zijn. Stel je voor dat Sinterklaas hen ook nog in de steek zou laten.”

Rustig wandelt Wim langs de graven. Bij elk graf leest hij een gedichtje voor, legt een cadeautje neer of zingt hij een liedje. Op het graf van een vrouw legt hij zelfs een complete surprise. “Een doos met zaagsel en een heleboel stroop. Onderop ligt een flesje parfum. Dat zal ze nodig hebben”, buldert hij. “Ik had haar gezicht weleens willen zien. Het is jammer dat er een steen op ligt.”

Soms krijgt ‘Sint Wim’ commentaar van nabestaanden. “Ja, ik ben weleens weggestuurd”, geeft hij toe. “Maar dan zeg ik: hallo, ik kom hier niet voor de nabestaanden. Ik ben hier voor uw moeder.”

 
Deel dit artikel: