Willemijn (62) heeft kippenvel: “In de winter heb ik er meer last van”

Foto: Stephm 2506 / Shutterstock.com

Kippenvel. Ruim zeventien miljoen mensen in ons land hebben er weleens last van. Willemijn Houwsteeg heeft het bijna elke dag. “Soms denk ik: was ik maar dood.”

Willemijn kan zich niet meer herinneren wanneer ze voor het eerst kippenvel kreeg. “Als kleuter, denk ik. Ik moet in ieder geval nog heel jong geweest zijn. Daarna kreeg ik steeds vaker kippenvel. Hoe vaak? Geen idee. Ik ben inmiddels gestopt met tellen.”

Voor Willemijn is er bijna geen dag zonder kippenvel. “Het gebeurt op de gekste momenten. Als ik het koud heb, maar ook als ik mooie muziek hoor. In de winter heb ik er meer last van dan in de zomer. Laatst stond ik gewoon ergens in een winkel toen ik het kreeg. Ik schaamde me kapot, dat begrijp je.”

Uit cijfers van het Europees Dermatologisch Centrum blijkt dat Willemijn niet de enige is met kippenvel. Tegen horriplatie, zoals de aandoening in medische termen heet, bestaat nog geen behandeling.

“Het probleem is dat mensen met kippenvel nauwelijks serieus worden genomen”, zucht Willemijn. “Mijn huisarts wil er niets aan doen. Ik moet er maar mee leren leven, zegt ‘ie. Volgens hem zal ik de rest van mijn leven regelmatig kippenvel krijgen. Bij die gedachte lopen de rillingen over mijn rug.”

 
Deel dit artikel: