17 ℃

Willem-Alexander wil af van Koningsdag thuis

Foto: RVD / Martijn Beekman

Maandag was de eerste en waarschijnlijk ook de laatste Koningsdag thuis. Als het aan koning Willem-Alexander ligt, gaat de jaarlijkse traditie verdwijnen.

Heel Nederland vierde Koningsdag thuis. Ook koning Willem-Alexander en zijn gezin bleven thuis in Huis ten Bosch. ’s Morgens sprak de koning via een livestream zijn volk toe. In zijn toespraak gaf hij aan te willen breken met de traditie van thuisblijven.

“Ik hoop dat dit de aller-, allerlaatste Koningsdag thuis uit de geschiedenis is”, zei koning Willem-Alexander.

Oranjeverenigingen zijn teleurgesteld over de toespraak van de koning. “Ja, dit is natuurlijk heel jammer”, zegt voorzitter Ben Kooreveldt van Oranjevereniging Strielwouden. “Ook dit jaar hebben we geprobeerd er iets leuks van te maken. Mensen spelen thuis spelletjes en zitten samen voor de televisie, heel gezellig allemaal. Het is jammer dat koning Willem-Alexander blijkbaar niet gecharmeerd is van deze nieuwe opzet.”

“Het is ook een beetje tegenstrijdig allemaal”, moppert Kooreveldt. “Eerst vraagt hij iedereen om Koningsdag thuis te vieren. En als we dat vervolgens massaal doen, hoopt hij dat het de laatste keer is. Wat wil hij nou eigenlijk?”

 
Deel dit artikel: