16 ℃

Willem-Alexander voelt niets voor democratisch gekozen koning: “Mijn familie heeft gewoon de meeste ervaring”

Willem-Alexander voelt niets voor democratisch gekozen koning: “Mijn familie heeft gewoon de meeste ervaring”
Foto: Stockfour / Shutterstock.com / Paul Tolenaar / RVD

Koning Willem-Alexander wil best nadenken over modernisering van het koningshuis, maar een democratisch gekozen koning ziet hij niet zitten. Dat zei hij in een podcast waarin hij terugblikt op 10 jaar koningschap.

“Ik hoor regelmatig klachten over gebrek aan diversiteit in het koningshuis. Ik begrijp dat, maar probeer maar eens een geschikte opvolger te vinden. Helaas bestaat er in Nederland nog geen opleiding tot koning. Het is een vak dat van ouder op kind wordt doorgegeven. En wat dat betreft heeft mijn familie gewoon de meeste ervaring”, aldus de koning.

Willem-Alexander vindt het jammer dat niet meer Nederlanders geïnteresseerd zijn in een carrière als koning of koningin: “Kijk maar naar de jongeren. Die willen tegenwoordig allemaal influencer of gamer worden. Ik ken maar één jongere die echt actief studeert voor een toekomst als koningin en dat is mijn dochter. Zie je wat ik bedoel? Zo kom je toch weer steeds bij dezelfde familie uit.”

“Vergis je niet, hoor. Mijn vak is moeilijker dan je denkt”, zegt Willem-Alexander. “Veel mensen denken dat het koningschap alleen bestaat uit lintjes doorknippen en staatshoofden ontmoeten, maar het is veel meer dan dat. Daar moet je echt een aangeboren talent voor hebben. Je moet er bij wijze van spreken voor in de wieg gelegd zijn.”

 
Deel dit artikel: