Onderzoek naar koloniale verleden koningshuis

Willem-Alexander: “Koninklijk Huis wist waarschijnlijk niet eens dat de koloniën bestonden”

Willem-Alexander: “Koninklijk Huis wist waarschijnlijk niet eens dat de koloniën bestonden”
Foto: YT CC / Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander laat onderzoek doen naar de rol van het koningshuis in het koloniale verleden. Willem-Alexander vermoedt dat het koningshuis destijds niet eens wist dat de koloniën bestonden.

Het onderzoek gaat over de periode vanaf de zestiende eeuw. Koning Willem-Alexander wil weten of het toenmalige koningshuis medeschuldig is aan het koloniale verleden. “Toevallig hoorde ik onlangs dat Suriname, Nederlands-Indië en de Caribische eilanden vroeger een soort koloniën van Nederland waren. Afschuwelijk. Ik kan me niet voorstellen dat het koningshuis daar destijds van op de hoogte was, anders hadden we dat natuurlijk nooit toegestaan”, aldus koning Willem-Alexander.

Koning Willem-Alexander ziet de uitkomst van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet: “De onderste steen moet boven. Uiteraard ben ik benieuwd wie er in godsnaam verantwoordelijk was voor dat koloniale verleden. Maar wat ik vooral wil weten, is hoe men de koloniën honderden jaren voor het koningshuis verborgen heeft kunnen houden.”

 
Deel dit artikel: