14 ℃

Willem-Alexander in traditioneel harnas naar uitvaart Elizabeth

Willem-Alexander in traditioneel harnas naar uitvaart Elizabeth
Foto: RVD / Martijn Beekman / Michelle Holihan / Bolyuk Rostyslav / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Koning Willem-Alexander zal bij de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth zijn traditionele ridderuniform dragen. Het harnas past bij het ceremoniële karakter van de uitvaartplechtigheid.

Koningin Elizabeth overleed afgelopen donderdag en zal op maandag 19 september te ruste worden gelegd in het familiegraf bij Windsor Castle. Bij de uitvaart zullen veel internationale staatshoofden aanwezig zijn, onder wie koning Willem-Alexander. Het is een van de zeldzame gelegenheden waarbij Willem-Alexander zijn harnas draagt.

“Het protocol schrijft voor dat Willem-Alexander geen koningsmantel draagt als hij in het buitenland is. Hij is op buitenlands grondgebied immers geen koning, maar Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Daar past dit harnas bij”, legt royaltykenner Geert Hofmans uit.

Het harnas van de koning stamt uit de vijftiende eeuw en wordt uitsluitend bij zeer officiële plechtigheden gedragen. Zo werd het harnas gedragen door koning Willem II bij de ondertekening van het Verdrag van Zeewolde. Willem-Alexander droeg het harnas in de huwelijksnacht na de huwelijksvoltrekking met koningin Máxima.

 
Deel dit artikel: