19 ℃

Wilders steeds gematigder: “Smurfen met dubbele smurf mogen in Nederland smurfen”

Wilders steeds gematigder: “Smurfen met dubbele smurf mogen in Nederland smurfen”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Tommaso Lizzul / Dutchmen Photography / Shutterstock.com

DEN HAAG - Het wordt steeds duidelijker dat Geert Wilders heel veel water bij de wijn wil doen om een regering te kunnen vormen met meer gematigde partijen. Ook ‘smurfen met een dubbele smurf’ hoeven zich geen zorgen te maken. Dat zei Wilders donderdagavond. Onduidelijk is wat hij daarmee precies bedoelde.

Volgens parlementair verslaggever Xander Vulpen wordt steeds duidelijker dat Geert Wilders alles op alles wil zetten om daadwerkelijk deel te kunnen aan een volgend kabinet: “Tijdens de verkiezingscampagne was al duidelijk dat Wilders zich van zijn meest gematigde kant wilde laten zien. Ook nu de campagne voorbij is, lijkt hij die gematigde toon vast te houden. Met als voorlopig hoogtepunt zijn uitspraak over ‘smurfen met een dubbele smurf’.”

De PVV-leider zaaide grote verwarring met zijn opmerkingen over ‘dubbele smurfen’. “Ik wil er zijn voor alle smurfen”, zei Wilders. “Voor iedereen, wat je ook smurft. Smurfen met een dubbele smurf hoeven zich geen zorgen te maken dat ze worden uitgesmurft. De PVV is geen partij die specifieke smurfen wil wegsmurfen.”

Volgens De Telegraaf verwees Wilders naar de Smurfen, stripfiguurtjes die zijn bedacht door de Belgische striptekenaar Peyo en vooral in de jaren ’80 populair waren. NOS-verslaggever Ruud Monnik denkt dat de opmerking van Wilders overdrachtelijk was bedoeld.

 
Deel dit artikel: