22 ℃

Opmerkelijke draai: Wilders pleit niet meer voor vertrek uit UEFA

Opmerkelijke draai: Wilders pleit niet meer voor vertrek uit UEFA
Foto: Orange Pictures / Shutterstock.com

DEN HAAG - Vlak voor de halve finale van het EK kondigt Geert Wilders aan dat hij tóch geen voorstander is van een Nederlands vertrek uit de UEFA. Een opmerkelijke draai, want een zogenoemde ‘Vexit’ was bij het vorige EK juist een van de speerpunten van de PVV.

Onder het motto ‘voetbal weer van ons’ pleitte de PVV bij het vorige EK nog voor een vertrek uit de UEFA. Maar nu het Nederlands Elftal is doorgestoten tot de halve finale van het toernooi, laat Wilders dat plan varen. “Voetballen in Europees verband is prima, maar met behoud van onze nationale soevereiniteit en identiteit”, zegt de PVV-leider nu.

Veel Kamerleden vinden de draai van Wilders populistisch en zelfs hypocriet, maar volgens politiek analist Fons Knielen is er slechts sprake van intuïtief opportunisme. “Je ziet dat de PVV bereid is om veel water bij de wijn te doen om Europees kampioen te worden”, aldus Knielen. “Veel standpunten die de PVV als oppositiepartij nog had, zijn ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Wilders zal ook hebben ingezien dat een Vexit betekent dat Oranje nooit meer kans maakt op de Europese titel en daarom matigt hij zijn toon.”

 
Deel dit artikel: