24 ℃

Wilders: “Extreem bezuinigen op de culturele sector hoort óók bij onze cultuur”

Wilders: “Extreem bezuinigen op de culturele sector hoort óók bij onze cultuur”
Foto: Orange Pictures / Shutterstock.com

DEN HAAG - De coalitie van PVV, NSC, BBB en VVD heeft stevige bezuinigingen in de cultuursector aangekondigd. Volgens PVV-leider Geert Wilders is extreem bezuinigen op deze sector een traditie die onlosmakelijk verbonden is met onze cultuur.

“Mijn PVV staat bekend als een partij die de Nederlandse cultuur wil beschermen. Dat doen we door de cultuursector een miljard euro te laten bezuinigen”, zegt Wilders trots. “Nederland kent een lange geschiedenis van cultuurbezuinigingen. Door de eeuwen heen is telkens opnieuw op cultuur bezuinigd. Mijn partij wil die traditie weer in ere herstellen. Bezuinigen hoort net zo bij onze cultuur als molens, klompen, kaas en frikandellen. Daar mogen we best wat trotser op zijn.”

De meeste segmenten van de culturele sector vallen voortaan onder het hoge btw-tarief. Dat betekent een btw-verhoging van 9 naar 21 procent voor ‘culturele goederen en diensten’, zoals boeken. “Inderdaad, een forse verhoging”, aldus Wilders. “Maar deze maatregel treft alleen mensen die lezen en dat zijn er gelukkig niet veel. Persoonlijk ken ik niemand die boeken leest, u wel? Ach, weet u, mensen die per se willen lezen, hebben meestal toch al boeken.”

 
Deel dit artikel: