13 ℃

Wie worden de nieuwe ministers? Eerste namen kabinet Rutte V gaan al rond

Wie worden de nieuwe ministers? Eerste namen kabinet Rutte V gaan al rond
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Hoe gaat het nieuwe kabinet Rutte V eruitzien? Dat is nog allerminst zeker, maar amper een dag na de val van het kabinet Rutte IV worden de eerste namen voor het kabinet Rutte V al genoemd.

“Natuurlijk is het nog allemaal ‘off the record’, maar in de wandelgangen van de Tweede Kamer gaan de namen van de nieuwe ministers al rond. Het is verbazingwekkend hoe snel dat gaat”, zegt politiek analist Fons Knielen.

Nu het kabinet Rutte IV gevallen is, moet worden besloten wie premier Rutte gaan flankeren in het nieuw te vormen kabinet Rutte V. “Een naam die ik heel vaak hoor is Sigrid Kaag. Zij zou namens D66 de rol van minister van Financiën annex vicepremier op zit willen nemen”, zegt Knielen. “Daarnaast is Wopke Hoekstra de grote favoriet voor de positie van minister van Buitenlandse Zaken. Piet Adema is de grote favoriet voor Landbouw.”

“Rutte zou uit zijn eigen partij Dilan Yeşilgöz-Zegerius naar voren hebben geschoven als nieuwe minister van Justitie en Veiligheid”, weet Knielen. “En achter de schermen zou inmiddels ook al bekend zijn wie de nieuwe minister van Primair en Voortgezet Onderwijs wordt. Dat is Dennis Wiersma.”

 
Deel dit artikel: